Czym jest relatiebeding?
To łagodniejsza forma zakazu konkurencji. Możesz pracować u konkurencji, ale nie wolno Ci:
- pracować dla klientów byłego pracodawcy (np. jako samozatrudniony),
- przejmować klientów – aktywnie ich namawiać do przejścia,
- czasem – utrzymywać kontaktów handlowych z określonymi klientami.
Zakres zależy od treści zapisu. Ważne jest, kogo uważa się za klienta – np. klientów z ostatniego roku czy wszystkich kiedykolwiek obsługiwanych.
Kiedy jest ważny?
Tak jak zakaz konkurencji (art. 7:653 BW):
- na piśmie,
- z pełnoletnim pracownikiem,
- w umowie na czas określony – tylko z pisemnym uzasadnieniem ważnych interesów pracodawcy.
Sąd może go unieważnić lub ograniczyć, jeśli niesłusznie Cię krzywdzi. Zobacz: czy zakaz jest ważny? i jak się uwolnić.
Klient sam do Ciebie przyszedł
Czy to naruszenie, zależy od treści zapisu. Jeśli zakaz obejmuje tylko „przejmowanie” klientów, a klient sam się zgłosił, możesz mieć mocną obronę. Jeśli zabrania „jakiejkolwiek pracy dla klientów” – nawet sam kontakt klienta może być naruszeniem. Zachowuj dowody, kto się z kim pierwszy skontaktował.
Pracujesz przez agencję? Agencja nie może zabronić Ci pracy dla firmy, do której Cię wysłała – zapisy, które to blokują, są nieważne. Zobacz: przejście do firmy.
Uwaga: planowana ustawa o modernizacji zakazu konkurencji obejmie też relatiebeding – m.in. limit 12 miesięcy i rekompensatę. Zobacz: nowe przepisy.
Co zrobić teraz?
- Przeczytaj dokładnie, co zakazuje zapis i kogo dotyczy.
- Sprawdź, czy był na piśmie i czy umowa była na czas określony.
- Spisz, z którymi klientami pracowałeś.
- Przed współpracą z klientem byłego pracodawcy – skonsultuj się z nami.
A w Polsce? W Polsce zakaz przejmowania klientów po ustaniu pracy to zwykle część umowy o zakazie konkurencji z odszkodowaniem. W Holandii relatiebeding może być ważny bez odszkodowania – choć ma to się zmienić.
Najczęstsze pytania
Czy z relatiebeding mogę pracować u konkurencji?
Zwykle tak – zakaz dotyczy klientów, nie całej branży. Sprawdź jednak treść zapisu.
Klient sam do mnie zadzwonił. Czy mogę z nim pracować?
Zależy od treści zakazu. Jeśli dotyczy tylko przejmowania – możliwe. Jeśli każdej pracy dla klientów – raczej nie.
Czy relatiebeding w umowie na czas określony jest ważny?
Tylko z pisemnym uzasadnieniem ważnych interesów pracodawcy.
Jak długo może obowiązywać?
Obecnie ustawa nie podaje limitu, ale sąd może go skrócić. Planowana ustawa przewiduje maksymalnie 12 miesięcy.
Czy za złamanie relatiebeding grozi kara?
Tak, jeśli umowa ją przewiduje. Sąd może ją obniżyć. Zobacz: kara za złamanie zakazu.