Kiedy staż przechodzi do nowej agencji?
Według CAO dla pracowników agencji (ABU, art. 15) mówimy o kolejnym pracodawcy (opvolgend werkgeverschap), gdy w ciągu 6 miesięcy przechodzisz do nowej agencji i wykonujesz zasadniczo tę samą pracę. Wtedy:
- tygodnie przepracowane wcześniej są wliczane do faz (A, B, C) u nowej agencji,
- jeśli pracujesz dalej w tej samej firmie, Twoja pozycja u nowej agencji musi być co najmniej taka jak u poprzedniej,
- przy przejściu między agencjami z tej samej grupy liczenie faz trwa dalej.
Zobacz: fazy w agencji.
„Przerzucanie” między agencjami
Niektóre firmy zmieniają agencję tuż przed tym, jak pracownik miałby przejść do fazy B lub C – żeby zacząć liczenie od nowa. Przy tej samej pracy w tej samej firmie to zwykle nie działa: staż się liczy, a umowa może być traktowana tak, jakby faza się nie zmieniła.
Łańcuch umów i odprawa
- łańcuch umów – umowy u kolejnych pracodawców liczą się razem, jeśli wykonujesz zasadniczo tę samą pracę, a przerwa nie przekracza 6 miesięcy,
- odprawa – przy kolejnym pracodawcy staż może się liczyć do odprawy.
Zobacz: odprawa po pracy przez agencję.
Uwaga: od 1 stycznia 2028 roku (planowo) przerwa, która przerywa łańcuch umów, wydłuży się z 6 miesięcy do 3 lat, a system faz w CAO się zmieni (m.in. faza B najwyżej 2 lata).
Pracujesz przez agencję? Zachowuj wszystkie umowy i paski ze wszystkich agencji – to dowód Twojego stażu. Przy przejściu poproś nową agencję o pisemne potwierdzenie fazy.
Termin: o odprawę musisz wystąpić w ciągu 3 miesięcy od końca umowy, a zwolnienie lub nieważne zakończenie umowy zakwestionować zwykle w ciągu 2 miesięcy.
Co zrobić teraz?
- Spisz wszystkie agencje, daty i miejsca pracy.
- Sprawdź, czy między agencjami nie było przerwy dłuższej niż 6 miesięcy.
- Poproś nową agencję o potwierdzenie fazy na piśmie.
- Jeśli faza zaczęła się „od zera” – skontaktuj się z nami.
A w Polsce? W Polsce limit pracy tymczasowej u jednego pracodawcy użytkownika (18 miesięcy w ciągu 36) liczy się niezależnie od tego, przez którą agencję pracujesz. W Holandii podobnie – zmiana agencji przy tej samej pracy nie zeruje stażu.
Najczęstsze pytania
Pracuję w tej samej firmie, ale przez nową agencję. Czy jestem znowu w fazie A?
Zwykle nie. Wcześniejsza praca z ostatnich 6 miesięcy jest wliczana, a Twoja pozycja musi być co najmniej taka jak wcześniej.
Między agencjami miałem 4 miesiące przerwy. Czy staż się liczy?
Tak, przerwa do 6 miesięcy co do zasady nie zeruje stażu przy tej samej pracy.
Agencja zmieniła nazwę firmy. Co z moim stażem?
Przy przejściu do agencji z tej samej grupy liczenie faz trwa dalej.
Czy staż z poprzedniej agencji liczy się do odprawy?
Może się liczyć przy kolejnym pracodawcy. Sprawdzimy to na podstawie Twoich umów.
Skąd mam wiedzieć, w której jestem fazie?
Poproś agencję o pisemne potwierdzenie. Faza powinna być też w umowie.